Wat is een NAS-server?

NAS staat voor Network Attached Storage en een NAS-server is het beste te omschrijven als een harde schijf die op een netwerk is aangesloten.  Je kunt een NAS-server aansluiten op een router waardoor je binnens- en buitenshuis toegang hebt tot je NAS-server. Ook kun je via een mediaplayer bestanden streamen van een NAS-server en zo bijvoorbeeld films en series op je televisie bekijken.  Misschien denk je nu wat een NAS-server voor voordelen heeft en daarom hebben we de voordelen van een NAS-server op een rijtje gezet:

Voordelen NAS-Server

  1. Je hebt met meerdere computers/laptops of andere apparaten toegang tot je bestanden.
  2. Een NAS-server verbruikt veel minder stroom dan een computer-server, wat dus leidt tot een lagere energierekening.
  3. De meeste NAS-servers beschikken over een ingebouwde FTP-server en hierdoor heb je ook buitenshuis, via bijvoorbeeld je laptop of smartphone, toegang tot je bestanden.
  4. Een NAS-server kun je neerzetten waar je wilt. Je kunt de server bijvoorbeeld in de meterkast zetten, waardoor je hem niet hoort. Als je nu een mediastreamer bij  je tv hebt, dan kun je films kijken zonder dat je een harde schijf of ventilator hoort.
  5. Een NAS-server is qua capaciteit eenvoudig uit te breiden. Vaak kun je eenvoudig een harde schijf toevoegen, waardoor je de capaciteit van een NAS-server enorm kunt vergroten.
  6. Veel NAS-servers hebben ook een printerservice, waardoor je een printer kunt delen over het hele netwerk.

Mediaplayers met een harde schijf kunnen ook als NAS-server fungeren. Dit is niet zo vreemd, aangezien beide apparaten een harde schijf bevatten met server software. De nieuwere mediaplayers zijn ook vrij stil, waardoor je geen last hebt van vervelend geluid in de woonkamer als de mediaplayer aanstaat.